Tietoa, taitoa,turvaa


Hyvä Seniori!

 

Uutiset rikoksista ja väkivallasta saavat meidät usein pohtimaan omaa turvallisuuttamme. Etenkin iäkkäät ihmiset saattavat tuntea itsensä uhatuiksi, vaikka tutkimusten mukaan heillä on muuhun väestöön verrattuna pienin riski joutua rikoksen uhriksi. On kuitenkin rikoksia, jotka kohdistuvat erityisesti ikääntyneisiin ja joissa käytetään hyväksi iästä tai sairaudesta johtuvaa heikkoutta. Ikääntynyt saattaa esimerkiksi joutua helpommin petoksen kohteeksi ja häneltä voidaan viedä omaisuutta ”auttamisen” yhteydessä. Rikoksentekijä voi olla tuntematon, mutta hän voi olla myös perheenjäsen, tuttava tai muu lähipiiriin kuuluva. Rikoksesta voi aiheutua ikääntyneelle uhrille merkittäviä terveydellisiä ja taloudellisia seurauksia. Tässä oppaassa neuvotaan, miten rikoksilta voi suojautua. Lisäksi  kerrotaan, mitä tehdä, jos kaikesta huolimatta joutuu rikoksen uhriksi. Rikoksentorjuntaneuvosto toivoo, että nämä ohjeet voivat olla apuna Sinunkin turvallisuutesi ja turvallisuudentunteesi parantamisessa. Opas on laadittu rikoksentorjuntaneuvoston työryhmässä, jossa edustettuina  olivat oikeusministeriö, sisäasiainministeriön poliisiosasto/Poliisihallitus,  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valvira, Vanhustyön keskusliitto, Suomen Vanhusten turvakotiyhdistys ry, Svenska pensionärsförbundet rf ja Palmenia.  

Turvaohjeita senioreille  

Koti turvallisemmaksi   

Useimmille meistä koti on turvallinen paikka. Kodissamme saattaa kuitenkin olla riskejä, joita emme ole tulleet ajatelleeksi. Seuraavilla keinoilla voit lisätä kotisi turvallisuutta vähällä vaivalla. 

Kannattaa aina varmistaa, että kotiisi pyrkivä henkilö on oikealla asialla. Kotipalvelu tai kotisairaanhoito ilmoittaa etukäteen, mihin aikaan he tulevat luoksesi. Myös ystävien ja sukulaisten kanssa on hyvä sopia käynnistä etukäteen. Kun tuntematon soittaa ovikelloasi, toimi oheisten ohjeiden mukaan. 

Varmista tulija – älä päästä tuntematonta kotiisi  

Jos talossa on ovisummeri, älä päästä epäilyttävää vierasta sisään rakennukseen. 

Ulko-ovessa on hyvä olla ovisilmä ja turvaketju. Ennen oven avaamista tarkista tulija ovisilmästä ja varmista, että turvaketju on kytketty kiinni. Jos käytät pyörätuolia, asennuta ovisilmä ja turvalukko sopivalle korkeudelle. 

Ulkopuolella tulee olla riittävä valaistus tulijoiden tunnistamiseen. Ulkovalaisimissa kannattaa käyttää liiketunnistimia.  

Omakoti- ja rivitalossa asuvan tulee muistaa takaoven lukitus ennen etuoven avaamista. Joskus varkaita on kaksi, ja toinen voi hiipiä sisään asuntoon takaoven kautta, samalla kun rikostoveri kiinnittää huomiosi etuovella. 

Älä päästä tuntematonta ihmistä sisälle asuntoon. Jos tulija väittää olevansa esimerkiksi kotihoidosta, ilman että käynnistä on sovittu, niin pyydä häntä näyttämään henkilöllisyyspaperinsa. Oikealla asialla oleva henkilö ei tästä pahastu. Voit varmistaa, pitääkö tulijan esittämä työnantajan tai yrityksen puhelinnumero paikkansa soittamalla numerotiedusteluun (esim. numero 118). Älä käytä tulijan henkilökortissa esitettyä puhelinnumeroa, sillä siihen voi vastata hänen rikostoverinsa. Jos vähänkin epäilet, älä päästä vierasta sisälle asuntoon. 

Epäilyttävissä tilanteissa ota yhteys poliisiin (puhelin 112). 

Turvaohjeita senioreille  

Estä kotimurto  

Suurin osa asuntomurroista tehdään ovien kautta päiväsaikaan. Varas valitsee kohteensa ja menee siitä, mistä helpoimmin pääsee. Hän osaa käyttää hyväkseen ihmisten huolimattomuutta. Vaikka kotivakuutus olisikin kunnossa, ei raha koskaan korvaa menetetyn omaisuuden tunnearvoa eikä murron aiheuttamaa vaivaa ja mielipahaa. Voit ehkäistä omaan kotiisi kohdistuvaa asuntomurron riskiä. 

Varmista, että ulko-ovessa on turvalliset lukot. Parhaatkin turvalaitteet ovat hyödyttömiä, jos niitä ei käytetä. Lukitse ovi, vaikka poistut asunnosta vain hetkeksi. Älä kuitenkaan lukitse turvalukkoa, kun olet itse kotona, sillä mahdollisessa hätätilanteessa se hankaloittaa omaa ulospääsyäsi ja pelastushenkilökunnan sisäänpääsyä. 

Kodin avainta ei tule säilyttää piilossa ulko-oven ulkopuolella esimerkiksi   kukkaruukussa, ikkunalaudan tai kynnysmaton alla. Anna vara-avain luotetun henkilön haltuun.  

Älä kiinnitä avaimenperääsi osoitettasi, nimeäsi tai puhelinnumeroasi. 

Muuton yhteydessä sarjoitusta kotisi lukot uudelleen. Et voi tietää, montako avainta asuntoon on teetetty ja kenellä ne ovat. 

Varmista, että kotivakuutus on ajan tasalla. Selvitä, mitä vakuutus korvaa. 

Kun hankit hälytysjärjestelmää, valitse vain vakuutusyhtiöiden hyväksymiä laitteita ja asentajia. 

Jos epäilet, että kotonasi on murtomies, älä mene sisään. Soita poliisille yleiseen hätänumeroon 112.  

Jos murtovaras on päässyt kotiisi ja olet itse kotona, toimi näin:n Älä hyökkää tunkeutujan kimppuun. Tavallinen murtovaras ei halua vahingoittaa sinua. Hän haluaa varastaa saatavilla olevat arvoesineet ja rahat ja poistua nopeasti kenenkään huomaamatta. Yritä painaa muistiin murtovarkaan tuntomerkkejä – erityisesti kasvonpiirteet.  Soita poliisille heti murtovarkaan lähdettyä (numero 112). 

Toimenpiteet ennen matkaa ja pidempää poissaoloa 

Tarkista, että ulko-ovet, ikkunat, autotalli ja muut tilat on lukittu. 

Voit uskotella, että joku on kotona jättämällä radion päälle tai muutaman lampun palamaan. On hyvä hankkia ajastimet, jotka kytkevät radion tai valot päälle ja pois päältä. Älä jätä matkastasi kertovaa viestiä ulko-oveesi tai puhelinvastaajaan. Sellainen on selkeä viesti murtautujalle siitä, että asunto on tyhjillään.  

Samaa viestii täysi postilaatikko tai ylipursuava postiluukku. Keskeytä sanomalehtien ja postin jakelu matkan ajaksi. Tai jätä avain luotetun henkilön haltuun ja pyydä häntä säännöllisesti hakemaan sinulle saapunut posti. 

Jos asut omakoti- tai rivitalossa, huolehdi, että joku luo lumet ulko-oveltasi tai muuten pitää talon asutun näköisenä matkasi aikana. Kerro naapureillesi matkastasi tai muusta pidemmästä poissaolostasi: miten kauan olet poissa ja miten sinuun saa tarvittaessa yhteyttä. 

Suojaa omaisuutesi järkevästi 

Älä säilytä lompakkoasi tai käsilaukkuasi eteisessä, josta varkaan on helppo napata se, kun ovi on auki. 

Älä pidä suuria summia käteistä rahaa kotona tai mukanasi. 

Turvamerkitse arvoesineesi. Omaisuuden turvamerkintä lisää varkaan kiinnijäämisriskiä ja auttaa poliisia palauttamaan varastetun tai kadonneen esineen varmemmin omistajalleen. Turvamerkintä tehdään paikkaan, jossa se ei turmele esineen ulkonäköä. Kysy lisää vakuutusyhtiöltä. 

Turvaohjeita senioreille  

Valokuvaa arvoesineesi. Tämä auttaa vakuutuskorvausten saamisessa ja mahdollisesti poliisia tunnistamaan varastetut arvoesineesi. Arvotavaroita on hyvä säilyttää pankin tallelokerossa. Jos tämä ei ole mahdollista, pidä niitä kotonasi lukitussa piilossa. Korurasiaan voi jättää harhautukseksi halpoja jäljitelmiä. Tämä saattaa ehkäistä varasta etsimästä tarkemmin muita arvoesineitä. 

Vältä ovensuuostoksia – silloin näytät, että pidät rahaa kotona. 

Asioi turvallisesti kodin ulkopuolella 

Moni pelkää oman turvallisuutensa puolesta kadulla kulkiessaan – etenkin pimeällä. On kuitenkin keinoja, joilla voit parantaa turvallisuuttasi ja suojata omaisuuttasi, kun asioit kodin ulkopuolella. On turvallisempaa pitää mukana pankki- tai luottokorttia kuin käteistä rahaa. Älä säilytä näiden tunnuslukua lompakossasi tai käsilaukussasi. Opettele ulkoa luotto- ja pankkikorttiesi nelinumeroiset tunnusluvut, jos mahdollista. 

Nosta rahaa päiväsaikaan ja näkyvällä paikalla sijaitsevasta pankkiautomaatista. Älä anna toisten kurkkia käyttämääsi tunnuslukua. Älä ota vastaan apua vierailta pankkiautomaatin käytössä. Sovi pankin kanssa, että se hoitaa vuokran tai yhtiövastikkeen ja muut kuukausittaiset maksut. Älä näytä seteliesi määrää, kun avaat kukkaron pankissa tai kaupassa. Älä esittele suuria rahasummia julkisella paikalla.Suojaa tunnuslukusi kaupan kassalla, kun maksat pankki- tai luottokortilla. Älä jätä lompakkoasi tai käsilaukkuasi vartioimatta ostoskärryihin, rollaattoriin tai kaupan tiskille. 

Turvaohjeita senioreille  

Ole tarkkana, kun otat tuntemattomalta vastaan apua kassien tai rollaattorin kanssa. Ole erityisen valpas tungoksessa, bussissa, metrossa ja kauppajonossa. Jos joku yrittää varastaa käsilaukkusi tai lompakkosi, älä vastustele vaan anna hänen viedä se. Näin säästyt vammautumiselta. Liiku mahdollisuuksien mukaan vain hyvin valaistuilla alueilla. Älä turhaan kanna mukanasi painavaa laukkua – esimerkiksi käsi- tai olkalaukkua. 

Käy asioilla yhdessä ystäväsi kanssa. 

Pidä mukanasi matkapuhelinta. Hätätilanteessa soita 112. Se onnistuu myös lukitusta puhelimesta. 

Varo petosyrityksiä ja huijareita 

Seniorikansalaiset joutuvat muita helpommin huijareiden petosyritysten kohteiksi. Huijarit käyttävät hyväkseen ikääntyneiden taloudellista tilannetta, terveydellisiä tarpeita tai riippuvuutta toisista ihmisistä esimerkiksi  remontoinnissa tai muissa huoltotöissä. Muista: jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin onkaan. Jos asia epäilyttää, keskustele siitä luotettavan tahon kanssa. Tässä neuvotaan, miten pystyt suojautumaan petoksilta. 

Ole varuillasi, jos joku soittaa tai lähettää sähköpostia sinulle ja esiintyy poliisina tai käyttämäsi pankin virkailijana. Hän voi ilmoittaa tekevänsä  jonkinlaisia tarkistuksia ja pyytää sinua luovuttamaan pankkitietojasi, tunnuslukujasi tai luottokorttitietojasi. Pankki tai poliisi ei koskaan tee tällaisia pyyntöjä – älä siis luovuta tietoja vaan ota yhteyttä pankkiisi ja poliisiin. 

Ole tarkkana rahankeräyksissä. Pyydä nähdä rahankeruulupa. Lainkuuliaiset rahankerääjät eivät tästä pahastu. 

Turvaohjeita senioreille  

Tarkista ja varmista puhelimitse kaikkien vierailijoiden ja kaupustelijoiden henkilöllisyydet. Esimerkiksi kaupustelijan edustamaan yritykseen tulee saada yhteys numerotiedustelun kautta. Älä tee kauppoja kotiisi pyytämättä tulleiden myyjien tai remonttimiesten kanssa. Epäilyttäviä seikkoja ovat mm. ostettavan tuotteen edullisuus, suuret alennukset, tavaran välitön toimitus ja vaatimus saada maksu käteisenä. Yleisesti kannattaa välttää kaupantekoa puhelinmyyjien kanssa. Pysy lujana, sillä joskus soittajat yrittävät saada sinut tuntemaan syyllisyyttä, jos et  osta heidän tuotteitaan. Omakoti- tai rivitaloissa asuvien tulee laatia remonttimiehen kanssa kirjallinen sopimus tehtävästä työstä ja sen kustannuksista. 

Älä koskaan allekirjoita asiakirjoja, joita et ymmärrä tai joita sinun ei anneta  rauhassa lukea. Epäilyttävissä tapauksissa ota yhteyttä lähiomaiseen, muuhun luotettuun henkilöön, lakimieheen tai poliisiin. 

Huomaa, että 0700-alkuiset numerot ovat maksullisia palvelunumeroita. 

Varo laskujen näköisiä mainoksia. Varo internetistä sähköpostiisi tulevia ilmoituksia arpajaisvoitoista, epämääräisistä perinnöistä, suuren tuoton takaavista sijoituksista tai viestejä joissa kerrotaan, että joltain taholta on saatu iso rahasumma, mitä varten pyydetään toimitusmaksua jne. Näistä ei koskaan saa rahaa. Useimmiten nämä sähköpostiviestit ovat englanninkielisiä tai huonolla suomen kielellä kirjoitettuja. 

Lisätietoa ja ohjeita verkossa 

Poliisi, www.poliisi.fi – Rikosten estäminen on yksi poliisin keskeisistä tehtävistä. Poliisin tehtävänä on neuvoa myös rikoksen uhriksi joutuneita. Poliisin sivustolla annetaan paljon näihin liittyvää tietoa.  Rikosuhripäivystys, www.riku.fi – Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja neuvoja rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Palvelut perustuvat ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistoimintaan. Toiminnasta vastaa Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto ja Kirkkohallitus. Sivustolta löytyy erillinen Käytännön oikeusopas väkivaltarikoksen uhreille. 

Turvaohjeita senioreille  

Kätketyt äänet – opas turvallisuudesta ja ikääntyneisiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta, www.vanhustyonkeskusliitto.fi/fin/opas_turvallisuudesta 

– Oppaassa tarkastellaan väkivallan ja muun kaltoinkohtelun ilmenemismuotoja, annetaan turvallisuusohjeita sekä tietoa paikoista, joista voi hakea tukea ja apua.  Kuluttajavirasto, www.kuluttajavirasto.fi/huijaukset – Kuluttajaviraston verkkosivuilla annetaan tietoa erilaisten huijausten tunnistamiseksi ja torjumiseksi. 

Turvallisesti netissä – tietoturvaopas, www.tietoturvaopas.fi – Perustietoa turvallisesta internetin käytöstä. Sivuston muistilistaan on kirjattu keskeiset turvallisen verkkoasioinnin neuvot. 

Jos joudut rikoksen uhriksi 

Kiireellisessä hätätilanteessa soita hätänumeroon 112. Tällöin henki, terveys tai omaisuus on uhattuna tai vaarassa. Tee rikoksesta aina ilmoitus poliisille. Yritä muistaa henkilöstä ja tilanteesta mahdollisimman paljon poliisin tiedusteluja varten. Vältä koskemasta mihinkään ennen kuin poliisi on käynyt, jotta poliisi pääsisi varkaan jäljille ja saisi tämän kiinni. Kiireettömässä tapauksessa soita asuinpaikkasi poliisilaitokselle. 

Jos lompakkosi varastetaan, ilmoita asiasta heti pankkikorttien ja henkilökorttien sulkupalveluun. 

Jos epäilet myyjän tai remonttimiehen pettäneen sinua, ota yhteys kuluttajaneuvontaan. Jos epäilet joutuneesi huijatuksi, kerro asiasta poliisille. Näin voidaan estää myös uusia tapauksia. 

Jos tarvitset apua tai tukea rikoksen johdosta, ota yhteys Rikosuhripäivystykseen. Sieltä saat käytännön neuvoja ja tarvittaessa oman tukihenkilön rikosasian käsittelyä varten. 

Turvaohjeita senioreille  

Tärkeät puhelinnumerot 

Yleinen hätänumero 112

Toimi näin:  

  1. Kerro mitä on tapahtunut ja missä
  2. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin
  3. Toimi sinulle annettujen ohjeiden mukaan
  4. Älä lopeta puhelua ennen kuin saat siihen luvan

Jos hätänumero on hetkellisesti ruuhkautunut, älä sulje puhelinta!  

Kuulet nauhoitteen, jossa kehotetaan odottamaan hetki linjalla. Hätäpuheluihin vastataan mahdollisimman nopeasti ja aina soittamisjärjestyksessä. 

Poliisi 112 tai ___________________________ 

Rikosuhripäivystys 0203 16 116 

Pankkikorttien sulkupalvelu 020 333 

Sirullisen henkilökortin sulkupalvelu 0800 162 622 

Kuluttajaneuvonta 071 873 1901 

Numerotiedustelu esim. 118 tai 020202 

Kotipalvelu ____________________

SUVANTO-LINJA 0800 06776 

Suomen vanhusten turvakotiyhdistyksen auttava puhelin  

© Rikoksentorjuntaneuvosto 2012